Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Vintertid Sverige 2019

Vintertid i Sverige 2019

När börjar vintertid 2019? I Sverige ställer vi om till vintertid sista söndagen i oktober och 2019 innebär det att vi ställer tillbaka klockan en timme söndagen den 27 oktober.

Vintertid är egentligen ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltid och sommartid istället är en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober.

Vilka länder har sommartid och vintertid? Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt. Just nu pågår en diskussion i EU om att varje land fritt ska få välja om man vill ha sommartid eller vintertid året om och därmed slippa ställa om klockan. Det kan innebära att 2019 blir sista året som vi behöver ställa om våra klockor.

Vad ska man då tänka på när vår vintertid börjar 27 oktober 2019?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra måste du även framöver ställa om manuellt.

När du ställer in dina sommarmöbler, eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick när allt ska fram igen när det är dags för sommartid i mars.

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer in dem för vintern, för det bästa är att de står under tak och gärna i ett förråd under årets kalla månader, är att:
1. Tvätta av dem ordentligt med ett milt rengöringsmedel så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste och växer till sig under vintern.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt.
3. Om du har trämöbler ska du också tänka på att de ska torka ordentligt efter din rengöring innan du ställer undan dem i till exempel ett förråd. Det är bra om förrådet är torrt och svalt och med bra ventiliation.

Hur gör du med dynor till dina utemöbler och parasoll? Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Vinterdäck regler?

Hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller vinterdäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.

Vinterdäck kan vara dubbade eller inte dubbade, men om du har dubbdäck så gäller följande:
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. 

Läs mer om vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa tillbaka klockan en timme söndagen den 27 oktober och glöm inte att din bil ska ha vinterdäck senast 1 december om det är vinterväglag.

Detta är en artikel om vintertid i Sverige 2019 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och hur du kan få bort bananflugor.








2018-10-20 @ 13:53:32
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden Dp4vDw:
Kommentarer:
Fortsätt »