Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Sveriges äldsta dammsugare?


När tillverkades första dammsugaren i Sverige? Det kan ha varit den ett ton tunga och hästdragna dammsugare som Göteborgs Mekaniska Verkstad 1905 tillverkade för Tjolöholms Slott för att de skulle kunna dammsuga de heltäckningsmattor som fanns inlagda i det nybyggda slottet, som stod klart året innan några mil söder om Göteborg. Denna dammsugare finns kvar än idag och du kan som besökare till slottet se den i vagnsmuséet som ligger strax innan du till fots kommer fram till själva slottet.

Denna gigantiska eldrivna dammsugare med 40 meter långa slangar kostade på sin tid hela 5.500 kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka 375.000 kronor. Det företag som tillverkade dammsugaren, Göteborgs Mekaniska Verkstad, blev sedan en del av Götaverken, en industrikoncern som upphörde med sin verksamhet 1977.

Hur såg den första dammsugaren i Sverige ut?


Det var Blanche Dickson som fick idén till att beställa en dammsugare till slottet, då denna typ av dammsugare gjort succé i Storbritannien något år tidigare och Blanche fått se detta i en engelsk broschyr från London-företaget Liberty & Co. som stod för leverans av en hel del inredning till det nya slottet. Det gick på denna tid inte att få tag på dammsugare i Sverige så en specialbeställning lades till Göteborgs Mekaniska Verkstad som levererade dammsugaren på en stor vagn där det fanns en motor och en stor dammbehållare. Det fanns dessutom en stor tryckmätare bak på vagnen likt aggregat som fanns på gengasdrivna bilar.

Det fanns också stora munstycken till denna stora dammsugare.

Munstycken Sveriges första dammsugare


Äldre dammsugare


På Dammtussen.se säljer vi dammsugarpåsar såväl till nya som till gamla dammsugare – du hittar rätt påse i vår dammsugarpåseväljare. Om vi har dammsugarpåsar till Sveriges första dammsugare med 40 meter långa slangar? Tyvärr, men annars är vår ambition att erbjuda påsar till alla hushållsdammsugare som finns i hem runt om i Sverige.

Ska du köpa en ny dammsugare har vi även samlar bra råd och tips kring vad du bör tänka på. Viktigast är nog att inte snåla för mycket, köper du en billig och enkel dammsugare finns det risk att den inte håller speciellt länge och att det är svårt att hitta såväl påsar som tillbehör – och på så sätt kan den billiga dammsugaren bli dyr över tid.
2023-07-20 @ 12:10:26
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden JnffBW:
Kommentarer:
Fortsätt »